6 Nisan 2014 Pazar

                                                                            Sümbül



Sümbül; Salkım biçimi, hoş kokulu, mavimtırak çiçekler açan, güzel bir süs bitkisidir. Lale, zambak gibi, soğandan üretilir. Baharın başlarında çiçek açar. Bu çiçeklerin beyazı, moru olduğu gibi alacalısı da vardır.
Lale gibi Avrupa’ya Türkiye’den gitmiş olan sümbülün birçok türleri üretilmiştir. Bunlardan Hollanda sümbülünün soğanı iri, çiçeklerinin renkleri daha canlıdır. Paris sümbülü daha ufaktır, renkleri de beyaz, mavi, pembe olur.
Sümbül bahçelerde olduğu gibi saksılarda da yetiştirilir, hattâ soğanlar su dolu şişelerde bile çiçek açar.
Bahçede. — Soğanlar, ekim-kasım arasında, iyice düzlenmiş hafif topraklara 15-20 sm. aralıkla, 5-10 sm. derinliğe dikilir. Soğuktan korumak için üzerleri yaprakla, otla örtülür. Bahara doğru filizlenerek martla, nisanda çiçek açar.
Saksıda. — 18-20 cm. çapında saksılar, diplerine iri çakılla, kiremit, tuğla kırıkları koyduktan sonra, üçte ikisi oldukça besili hafif toprak doldurulur, birer sümbül soğanı dikilir. Saksının geri kalanı da toprakla doldurulur, böylece soğan gömülmüş olur. Bundan sonra saksılar az derin bir hendeğe konularak üzerileri 10-15 cm. kadar kalınlıkta toprakla örtülür. 1,5 ay kadar sonra saksılar hendekten çıkarılır, şasi altına, ya da limonluğa alınır.
Şişede. — Sümbül yetiştirmek için özel şişeler vardır. Bu şişelerde soğanın ancak dibi suya değer. Böyle bir şişe temiz suyla doldurulup üzerine sümbül soğanı oturtulur. Şişeler karanlık, serin bir yere konur, 5-6 hafta orada bırakılır. Sonra ışıklı bir yere alınır. Her 15 günde bir, suyu değiştirilir. Yalnız, bu suyun şişeden boşaltılan suyla aynı ısıda olmasına dikkat etmelidir. Sümbül çiçek açtıktan sonra gene şişede tutulabilirse de, soğanının çürümesi istenmiyorsa çıkarılıp toprağa dikilmelidir. Şişede olduğu gibi yosunda da sümbül yetiştirilebilir.
Sümbüllerin çiçekleri solunca sapları toprak hizasından kesilir. Böylece, bitkinin bütün suyu soğanlara gider, soğanlar irileşir. Haziran sonunda, iyi bir havada soğanlar topraktan çıkarılır, kökleri kesilir, yeni türemiş piçler ayrılır, ana soğanla birlikte bunlar da kutulara konularak kaldırılır, mevsimi gelince, yukarıda anlattığımız usullerde dikilerek yeni sümbüller yetiştirilir. Yalnız, piç soğanlar şişede, yosunda yetiştirilmeye elverişli değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder